Zonder wet vooruit!

Is de Mediationwet noodzaak?
Of kunnen we ook zonder die wet volle kracht vooruit!
Auteur: Hanneke Casotti
Aan de lange voorgeschiedenis van de mediationwetgeving wordt voorlopig geen nieuw hoofdstuk toegevoegd. De minister heeft kort geleden kenbaar gemaakt dat er onvoldoende draagvlak is voor het conceptwetsvoorstel mediation. Jammer natuurlijk want er is veel moeite en tijd gestoken in alle gesprekken en de vastlegging daarvan.
Met de invoering van de wet zou er een openbaar register van gekwalificeerde mediators komen. Voor alle mediators zouden dan uniforme opleidings- en kwaliteitseisen gelden. Voor mensen die gebruik willen maken van een mediator geeft dit register meer inzicht.
Op dit moment is er door de aanwezigheid van verschillende registers en vereisten geen eenduidig beeld van de kwaliteit en integriteit van mediators. Bovendien is het zo dat iedereen zich mediator kan noemen zonder ook maar 1 opleiding of cursus gevolgd te hebben. Dit zou overigens met de nieuwe wet niet anders zijn.
De mediators kunnen zelf mediation meer bekendheid geven!
De grote vraag die steeds al bij mij opkwam bij gesprekken en nieuwsberichten over het wetsvoorstel is of het echt nodig is om een wet te maken om aan de bovenstaande behoeftes te voldoen. Zeker zou het handig voor ons mediators zijn om met behulp van de wet onze integriteit en kwaliteit aan te tonen. Het bestaan van een wet is echter geen garantie voor een succesvolle uitvoering. Of het werkt, gaat werken en steeds verbetert is afhankelijk van 1 ding en dat is van onszelf. Hoe werken wij samen? Wat willen wij bereiken? Hoe maken wij mediation aantrekkelijk als conflictoplossing. En misschien wel het allerbelangrijkste: hoe borgen wij zelf onze kwaliteit en onze integriteit. Wij zullen onszelf op de kaart moeten zetten. Door goed werk en goede resultaten zullen wij een vaste plaats in kunnen nemen in het land van de conflictoplossing.
Ik twijfel of een wet hier een grote bijdrage gaat leveren. Het is inderdaad van belang om aan degene die gebruik wil maken van mediation duidelijk te maken dat wij kunnen helpen op een professionele en integere manier. Dit kunnen wij echter ook zonder dat dit wettelijk is vastgelegd. Als iemand er prijs op stelt kan deze het MfN register raadplegen of het ADR International Register.
Er is gelukkig ook heel goed nieuws van de minister. Hij schrijft in zijn brief van 25 juni van dit jaar dat de kans op een duurzame oplossing van een geschil het grootst is als partijen het conflict in onderling overleg oplossen. Dat is nu juist de kern van mediation. De minister zegt duidelijk en helder dat het beleid gericht blijft op het stimuleren van mediation. Het uitgangspunt daarbij is de positie van de rechtzoekende. Met deze mooie woorden van de minister in onze hand kunnen wij, als mediators zelfregulerend zijn en een grote bijdrage leveren.
Misschien komt er ooit toch nog een mediationwet. Leuker nog zou het zijn als wij over een tijdje vaststellen dat wij zelf alles al voor elkaar hebben en dat mediation helemaal is ingeburgerd als manier van conflictoplossing. Deze uitdaging nemen wij bij MC Oost graag aan.
Zijn jullie nu al op zoek naar een goede mediator om jullie conflict samen op te lossen? Twijfel niet en bel of app ons. De mediators van MC Oost staan voor jullie klaar.