Waarom ben ik mediator geworden

Auteur: Hanneke Casotti
Een paar jaar geleden werd ik gebeld door een vriendin van mij.  Zij en haar man hadden besloten om uit elkaar te gaan.

 
Ze wilden het allebei goed regelen, voor zichzelf maar vooral ook voor de twee schattige meisjes in hun gezin. Zij en haar man hadden samen al geprobeerd om met elkaar in gesprek te gaan maar dit eindigde steeds voordat er een besluit kon worden genomen. Of de een werd heel kwaad of de ander kon niet meer verder omdat de emoties te heftig werden.

De reden van het telefoontje liet zich raden. Hij en zij hadden het erover gehad en het leek ze prettig dat ik als derde bij de gesprekken aanwezig zou zijn. Ik merkte aan mezelf dat dit me wel wat leek en nadat ze me vertelden welke verwachtingen ze dan hadden van mijn aanwezigheid was ik helemaal bereid om ze te helpen. Zij wilden graag dat ik tussen ze in zou gaan zitten om het proces te begeleiden. Dat ik door vragen te stellen het gesprek gaande zou houden met daarbij evenwichtige aandacht voor de een en voor de ander. Voordat we echt begonnen hebben we het uitgebreid gehad over de onpartijdigheid van mij. Zij hadden hier beiden het volste vertrouwen in en ik ook.

Zo gezegd en zo gedaan. Ik kan, achteraf, niet zeggen dat het een appeltje eitje was maar wel dat het een hele mooie, interessante ervaring was die smaakte naar meer. Ik zag voor mijn ogen gebeuren dat twee mensen groeiden in hun kracht en daarmee groeiden naar oplossingen die voor alle partijen en vooral de kinderen heel goed waren. Van kwaadheid en veel emoties ging het naar openheid en constructieve ideeën voor wat er geregeld moest worden. Nadat werkelijk alles was besproken, heb ik ze geholpen om de afspraken op papier te zetten. Ze waren allebei klaar voor een nieuw begin en voor een doorstart als gezamenlijke ouders voor de meisjes.

Deze ervaring smaakte naar meer. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op het mooie vak van mediator. Bij de beschrijving las ik precies wat ik wilde. Nadat ik twee prachtige opleidingen heb gevolg bij Amedo – de Academie voor mediation opleidingen – was ik er helemaal klaar voor. Inmiddels ben ik voor mezelf begonnen als mediator van Casotti Mediation en ben ik lid van dit mooie collectief. De veelzijdigheid van onze kennis en kunde zorgt ervoor dat wij kunnen helpen op zowel familie- als op arbeids- en zakelijk gebied. Het allermooiste van mediation vind ik dat partijen het helemaal zelf doen. Ik ben alleen maar een middel en een ondersteuning. Ik merk keer op keer dat er samen uitkomen echt een heel goed gevoel geeft waarmee iemand verder kan.

Of ik nog een keer mediator zal zijn bij vrienden of familie betwijfel ik maar eerlijk is eerlijk; dankzij het verzoek van mijn vriendin heb ik gevoeld wat ik echt wil doen. Als ik jou kan helpen om er samen uit te komen: je bent meer dan welkom!
Zit jij ook met een familie kwestie of een ander soort conflict? Bel, app of mail vrijblijvend voor meer informatie naar één van onze mediators. Het eerste (informatieve) gesprek is altijd gratis.