Het Familiediner: Mediation of niet helemaal?

Velen van ons hebben het weleens gezien en als we eerlijk zijn er ook weleens van genoten.  Het programma Het Familiediner waarin presentator Bert van Leeuwen op bezoek gaat bij twee gebrouilleerde partijen die elkaar meestal al vele jaren niet hebben gesproken als gevolg van het conflict.

De meest uiteenlopende gebeurtenissen kunnen leiden tot een jarenlange impasse. In eerste instantie lijkt het vaak om een futiliteit te gaan. Als Bert doorvraagt dan horen wij meer over wat er allemaal speelt. Achter de schijnbaar kleine gebeurtenis zit veel verdriet en onmacht.

Opvallend is de overeenkomst bij alle zaken die ik door de jaren heen heb gezien. Iedereen lijdt onder het conflict maar niemand zet de eerste stap. De formule van het programma is altijd hetzelfde. Een derde heeft een verzoek tot bemiddeling gedaan en vervolgens gaat Bert eerst op bezoek bij de ene partij en vervolgens bij de andere. Dat is het moment waarop wij als kijkers horen wat er speelt.

Bert nodigt beide partijen vervolgens uit om naar een gezamenlijk diner te komen waar dan ook de verzoenende derde aanwezig is. Opvallend vaak komen beide partijen daadwerkelijk uit de limousine stappen die ze thuis heeft opgehaald. Blijkbaar is er dan toch iets gebeurd waardoor iemand vertrouwen heeft gekregen dat de relatie hersteld of toch op zijn minst verbeterd kan worden.

Kunnen we wat Bert en zijn programma doen betitelen als mediation? Formeel gezien en volgens onze richtlijnen zeker niet. Bert is misschien best onpartijdig maar zeker niet zonder belang. Voor hem en de programmamakers is het uiteraard de bedoeling om een vermakelijke uitzending te maken. Staan beide partijen er achter? Dit is moeilijk vast te stellen. Natuurlijk wordt niemand verplicht maar de druk is best behoorlijk nu een bekende en vaak dierbare van een of beide partijen de initiator is.

Over de vertrouwelijkheid en de geheimhouding van alles wat ten tafel komt kunnen we kort zijn. Met enkele honderdduizenden kijkers is daar geen sprake meer van.

Geen formele mediation maar wel een mooi beeld van hoe zelfs na jaren en zelfs na verdrietige, nare, kwetsende en pijnlijke gebeurtenissen het toch zo maar kan dat je weer samen aan 1 tafel zit om te genieten van een diner. Dat is zeker een compliment waard; al jarenlang!

Zien jullie meer in een mediation in een vertrouwde omgeving zonder camera’s: wees welkom en bel, app of mail vrijblijvend voor meer informatie naar één van onze mediators. Het eerste (informatieve) gesprek is altijd gratis. Samen kijken we wat wij voor jullie kunnen doen!